RECENZE: Nezbytné věci | Stephen King

Nezbytné věci 
obchod, jaký tu ještě nebyl. 
Nebudete věřit vlastním očím!



Městečko Castle Rock má nového obyvatele, sympatického cizince, který si na hlavní ulici otevře nevšední obchod s názvem Nezbytné věci. 

Co nabízí? Přesně to, po čem celý život toužíte. A co víc, pan Gaunt má i rozumné ceny. Zaplatíte směšně málo, ovšem musíte přihodit malou protislužbu, nic velkého, „nevinný žertík“ jinému obyvateli městečka. 

Není to zrovna fér, ale co, dotyčného vlastně ani moc neznáte a malý žert přece nikomu neublíží… 

S plynoucím časem však stoupá hladina vášní a nenávisti. Nakonec stačí už jen drobný impulz, aby byl uveden do chodu nebezpečný mechanismus vzájemného vyřizování účtů… doslova na nože. Geniálně jednoduché. 


Nezbytné věci jsou další "kingovkou", kterou jsem v poslední době přečetla. Přiznávám, že jsem na ni trošku zapomněla a o to více mě to dnes mrzí, neboť se jedná o knihu, která vám doslova vyrazí dech.

Obálka se opravdu povedla a už na první pohled vám může být jasné, že se na jednotlivých stranách bude odehrávat příběh, který vás rozhodně nenechá chladnými.

Uvnitř se ukrývá celkem dvacet tři kapitol, které jsou rozděleny na další podkapitoly přesně tak, jak jsme u Kingových knih zvyklí.

Nejen díky čtivosti, ale také díky tomuto rozdělení se jednotlivé příběhy rozhodně lépe čtou a čas u nich utíká nějakým jiným, rychlejším tempem.

V Castle Rocku se objeví nový obchod, který nabízí spousty zajímavých věcí. Jeho provozovatel je Leland Gaunt, který však nikoho nehodlá ožebračit o veškeré úspory. 
Jako obchodník si počíná opravdu dobře a obchody jen vzkvétají. Nikdo neplatí víc než si může dovolit. 
Každý z nakupujících však musí svůj nákup splatit ještě nějakým nevinným žertíkem, a poté bude daná věc už jen jeho. 
Netrvá dlouho a každý ze zákazníků si zboží pochvaluje a tak má pan Gaunt stále spoustu práce. Jediný, kdo úplně nesdílí všeobecné nadšení z nového obchůdku je šerif Pangborn, který však netuší, co všechno jeho městečko v brzké době čeká.

Nezbytné věci nejsou žádnou lehkou knihou, ale pořádnou bichlí, která vás však vtáhne do děje tak snadno, jako když nůž projíždí máslem. I přes vyšší počet stran jistě nebudete mít pocit, že by děj někde zbytečně drhnul, nebo že by vás některá z částí, začínala nudit.

Autor se opět vrací do městečka Castle Rock a tentokrát nás seznámí s opravdu velkou částí místního obyvatelstva. Což bylo, přiznávám, asi trochu na škodu. Při čtení mám ráda přehled a zde bylo postav opravdu mnoho. I když těch důležitých byste napočítali na prstech jedné ruky, tak jsem se chvílemi cítila opravdu zmateně, zvlášť, když jsem i ke konci knihy tápala nad tím, kdo je vlastně kdo.

Přesto se však jedná o příběh, který nám ukáže, jak vypadá opravdový chaos vyvolaný jen malou záminkou. Ony nevinné žertíky zase až tak nevinné nejsou a hlavně, jsou šité přesně na míru, čímž v městečku začne brzy pořádně houstnout, jindy poklidná atmosféra.

Hlavní postavy jsou popsány opravdu výstižně. Autor jim vdechl život nejen dokonalými popisy, ale hlavně jejich charaktery. Také problémy, které zde řeší jsou až mrazivě reálné, nejedná se o jen tak ledabylé popisy, které by měly vyplnit prázdné místo.

Osobně jsem si zamilovala dvojici Alan Pangborn a Polly Chalmersová. Zvláště pak Polly, kterou život opravdu nešetřil a kromě toho, že v mládí přišla o své milované dítě, tak ve stáří si ji zase našla artritida v rukách. I přes to však byla srdečnou ženou, kterou byste ve svém sousedství rozhodně chtěli mít.
Tato dvojice je k sobě přitahována neskutečnou silou. Jejich životní trápení jim dodalo spoustu odvahy a tak jsou sami sobě navzájem útěchou a zároveň bójí v rozbouřeném moři.

Celkově kniha rozhodně nebyla špatná, rozpoutání války mezi obyvateli městečka, kvůli jejich chamtivosti, bylo skvělou volbou u které se čtenář skvěle pobaví. Přesto však autor mohl některé z postav vynechat. Celkově by kniha získala na dynamičnosti a zároveň neztratila nic ze své čtivosti. 

Také samotný závěr působil trochu zvláštně. Buď se do toho měl King pořádně opřít a obyvatelům městečka to pořádně vytmavit a nebo měl trošku zbrzdit. Takto na mě celé zakončení působilo jako nedodělané, nebo odfláknuté. Smrdělo to béčkovým filmem a za to dávám body dolů. Tentokrát to nemohu odpustit.

I přes to však knihu řadím mezi mé oblíbené a v budoucnu se k ní ráda vrátím. Vykutálený Leland Gaunt, novodobý rytíř Alan Pangborn a sympatická Polly mi za to rozhodně stojí.



Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Beta,
kde si knihu Nezbytné věci můžete zakoupit.




Název: Nezbytné věci
Série: Castle Rock
Autor: Stephen King 
Překlad: Gabriel Gössel
Nakladatelství: Beta - Dobrovský
Počet stran: 640
Rok vydání: 2020
Vydání páté, v nakladatelství Beta čtvrté

4 komentáře:

  1. Další kingovka, píšu hned na seznam. :) Kinga mám moc ráda a mohla bych si od něj opět něco přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  2. To byla tehdá moje první kingovka, skvělá kniha, až na ten "brakový" konec.

    OdpovědětVymazat