RECENZE: Voda | Laura Purdie Salas

Čím vším může voda být?
Pojďte to zjistit!


Voda může...

nepřítelem žízně být hodná dítka pokropit nadýchaným mrakem být žhavý oheň uhasit

Voda je voda – je to rybník, louže i moře. Umíš nyní uhodnout, co ještě být může?

Objev s námi v tomto poetickém pozorovaní vody, kolik dalších rolí může voda mít v průběhu celého roku.


Voda je třetí knihou, která patří do poetické série o přírodě, kterou vydalo nakladatelství Ocelot. V předminulých recenzích jsem vás seznamovala s Lístkem a Kamenem, tak je nejvyšší čas podívat se, jak se autorce povedla i Voda.

Obálka se opět velice vydařila. Jelikož je zde v hlavní roli voda, tak si myslím, že rybníček, ve kterém jsou žabky, nemohl být lepší volbou.

Kniha uvnitř není rozdělena na klasické kapitoly, ale je vystavena na celostránkových ilustracích, které doplňuje kratičký textík, který vysvětluje, čím vším může voda v přírodě být.

Kniha dětem ukazuje, že voda není jen ve vaně, rybníku nebo v láhvi. Že díky vodě mohou na obloze pozorovat duhu, v zimě si postavit sněhuláka a nebo obdivovat nádherné kresby na oknech. 
I když, obdivovat, jak krásně mráz maluje na okna, mohou spíše už jen někde na horských chalupách. Osobně mi tato podívaná docela chybí, ale to jsem trošku odbočila.

Doporučený věk pro čtenáře Vody je stejný, jako u předchozích knih 5-8 let. Knihu tedy ocení nejen předškoláci, ale také maličko starší děti. 

Díky poetickému vyprávění si jistě snáz zapamatují spoustu informací o vodě a rozhodně jim v tom pomohou také nádherné celostránkové ilustrace, které má opět na svědomí Violeta Dabija.

Ilustrace jsou nejen celostránkové, ale hlavně opravdu pestrobarevné. Autorka totiž ukazuje, jaké funkce může voda plnit během celého roku. Díky tomu se nepohybujeme pouze v modrých barvách, ale děti si opravdu užijí ilustrace, které vystřídají celou škálu barev.

Také doprovodný text je vystaven tak, aby děti nejen zaujal, ale aby si mohly sami s rodičem popovídat o dané funkci vody. Díky tomu se jistě bude rozvíjet nejen jejich představivost, ale zároveň si budou trénovat řeč jako takovou a doplňovat slovní zásobu.

V knize jsou totiž použita slova jako kondenzovat, kyslík nebo pulec. Díky těmto slovům, která dětem mohou přijít cizí, se na poslední stránce ukrývá slovníček pojmů, který dětem vysvětlí, co dané slovo vlastně znamená.

Ještě před slovníčkem je zde pár stran, které poetické větičky, které doplňují obrázky, více rozvádějí.
Díky tomu se děti opravdu dozví, jaké funkce voda plní a zároveň si mohou spolu s rodičem ověřit, jestli vyprávění u obrázků pochopily správně.

Tato opravdu skvěle zpracovaná kniha jistě zaujme nejen děti, ale také jejich rodiče. Ilustrace jsou opravdu povedené a bohaté a stejně je na tom kniha i po textové stránce. 

Myslím si, že tato série bude jistě oblíbeným kouskem v dětské knihovničce a hlavně takovou příjemnou studnicí plnou užitečných informací o přírodě. Ať už se jedná o Lístek, Kámen nebo Vodu.

Pokud máte doma malého čtenáře, nebo čtenářku, kteří by se rádi o přírodě dozvěděli zase o kousek víc tak je Voda jistě správnou volbou. Myslím, že jeho přečtení nebudete litovat a ke knize se budete rádi vracet.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji internetovému knihkupectví Megaknihy,
kde si knihu Voda můžete zakoupit.




Název: Voda
Autor: Laura Purdie Salas 
Překlad: Barbora Veselá
Ilustrace: Violeta Dabija
Nakladatelství: Ocelot
Počet stran: 32
Rok vydání: 2020
Vydání první

4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. To je, myslím, že se nejen dětem, bude určitě líbit :-)

      Vymazat
  2. Tak jako u předchozích i tentokrát jsem toho názoru, že kniha je pro malé čtenáře jistě naprosto ideální. Líbí se mi spojení milého příběhu a vhodně využitých informací, které jsou dětem nenásilnou formou předávány. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celá tahle série se opravdu povedla. Jsem velice ráda, že ji Ocelot vydal, byla by to škoda, kdyby nebyla přeložená :-)

      Vymazat