Bude to bolet, doktore? | Adam Kay

Kniha, která vás přesvědčí,
že humor a bolest
patří k sobě.


Vítejte ve světě, kde je 97hodinový pracovní týden. Vítejte ve světě, kde se dělají rozhodnutí o životě a smrti. Vítejte ve světě s nepřetržitou tsunami tělesných tekutin. Vítejte ve světě, kde vyděláváte míň než automat na nemocničním parkovišti. Dejte sbohem svým přátelům a vztahům. Vítejte v životě mladého lékaře.

Když Adam Kay poprvé vkročil na nemocniční oddělení, rázem si uvědomil, že na medicíně je neučili spoustě věcí… Jeho deníky z první linie státního zdravotnictví – potají nadrápané po dlouhých nočních šichtách, nekonečných dnech a prošvihnutých víkendech – jsou střídavě legrační, děsivé a srdcervoucí. Dočista bez zábran v nich popisuje, jaké oběti přinášel ve své době na oltáři vlasti.


V knize se dočtete vše o životě mladého lékaře, a také pár věcí, které byste raději ani vědět nechtěli. A ano, může zanechat jizvy.

"I když nejsem lékař (přestože někdy se tak vyjadřuji), předepsal bych tuhle knihu bez výjimky každému. Je nesmírně zábavná, trýznivě smutná a poskytne vám základní fakta o tom, jaké to je čelit palbě na frontě našeho milovaného, leč neustále obléhaného státního zdravotnictví. Úžasná četba."
Jonathan Ross, britský moderátor


Miluji knihy, které se jakkoliv odehrávají v lékařském prostředí. Ať už je to román, nebo příběh podle skutečné události. Když u nakladatelství Jota vyšla tato kniha s podtitulem Tajné deníky mladého lékaře, bylo mi jasné, že bych si ráda knihu přečetla.

Knižní obálka je vyvedena v jednoduchém stylu, pouze s fonendoskopem v hlavní roli. V té vedlejší jsou zde vypsány nadšené reakce právě na tuto knihu.

Vevnitř na nás pak čeká rozdělení do deseti kapitol, které představují Adamův postup v cestě za kariérou lékaře. V každé kapitole jsou pak jednotlivé deníkové zápisky - některé kratší, jiné trochu delší.

I když je kniha řazena do sekce "humorné" tak se zde neodehrávají pouze situace, při kterých se budete smíchy popadat za břicho. Řekla bych, že kniha je takovou sondou do britského zdravotnictví, kdy lékaři v nemocnicích pomalu bydlí a vyčerpání je u nich na denním pořádku. 

Vážné situace v knize nalezneme také. Někdy vám při čtení budou chtít vyskočit i oči, když si budete číst o tom, co všechno může potkat člověka před tím, než skončí v nemocnici. Nicméně nalezneme zde také spoustu situací, při kterých se nezapomeneme hlasitě zasmát.

Neděle 20. března 2005
Sdělování špatných zpráv se neomezuje jen na věty typu "obávám se, že je to rakovina" a "udělali jsme všechno, co jsme mohli." Nic vás nemůže připravit na situaci, kdy si sednete s pacientovou dcerou, abyste jí vysvětlili, že přes noc se s jejím křehkým, starším tatínkem stalo něco poněkud znepokojujícího.
Musel jsem jí říct, že pacient na lůžku vedle tátovy postele začal být v noci krajně rozrušený a zmatený. A že si myslel, že její otec je jeho žena. A že v té době, kdy sestry uslyšely povyk a přiběhly, bohužel bylo příliš pozdě: onen pacient seděl obkročmo na jejím otci a ejakuloval mu do obličeje.
"Alespoň, že to... nezašlo ještě dál," řekl jsem dceři. Prostě prvotřídní ukázka, jak na situaci najít něco pozitivního.
Kniha je psána velice čtivě a lehce, a to zvláště díky deníkovým zápiskům z pera jednoho mladého lékaře. Před každými zápisky je zde krátké povídání, které patří k dané kapitole. Díky tomu má čtenář jasnou představu o tom, co zrovna daná práce vlastně obnášela a jak se k ní autor dostal.

Vyvážený poměr humorných situací s těmi nepříjemnými je velkým plusem. Čtenář si alespoň uvědomí, že lékař je stále jen člověk a že budoucí pacient by na sebe měl dávat pozor, zvláště pak při rizikových činnostech.

Šokující jsou pak nároky na lékaře. Autor nám vysvětluje, jak vlastně funguje zdravotní péče v Británii a jak to vypadá, než se student vypracuje v plnohodnotného lékaře. Je až šokující kolik práce a zodpovědnosti má mladý lékař, tento systém mi trochu připomněl hození neplavce do rybníka se slovy "plavej nebo se utopíš" proto bysme měli být rádi za zdravotní péči, takovou, jakou ji známe u nás a to nejen díky špičkovým lékařům, ale také díky její dostupnosti.



Autor se po šesti letech rozhodl opustit své poslání a nyní je z něj oceňovaný komik a scénárista pracující pro televizi a film.



Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství JOTA,
zde si také knihu Bude to bolet, doktore? můžete zakoupit.


Název: Bude to bolet, doktore?
Autor: Adam Kay
Překlad: Jan Kozák
Nakladatelství: Jota
Počet stran: 240
Rok vydání 2018



2 komentáře:

  1. Kniha vypadá dobře, ale není to můj žánr. Humor mám ráda, ale spíše ve filmové podobě nebo jako vedlejší motiv v knihách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, je fakt skvělá, zase na druhou stranu nemá cenu to lámat, no :-)

      Vymazat