Černá díra | Yrsa Sigurðardóttir

Tajemná hrozba z minulosti
se naplňuje...


Dvanáct let po znásilnění a vraždě mladé dívky je v Reykjavíku vykopána časová kapsle, jejíchž obsahem jsou dopisy studentů o tom, jak si představují Island v roce 2016.

Mezi spoustou zajímavých vizí je dopis, který v sobě ukrývá děsivé poselství. Jsou v něm totiž pečlivě vypsány iniciály budoucích obětí vražd.
Má se brát vzkaz třináctiletého chlapce vážně nebo jde jen o ventilování vzteku tímto způsobem?

Vaka odtrhla pohled od rukavice, která ukrývala ruku s chybějícími prsty, a ostražitě vstoupila do chodby. Vtom jim nad hlavou zapraskala podlaha. Dívka prudce zvedla hlavu. Tvář se jí zkroutila hrůzou.
Vaka strnula a cítila, jak ji pálí oči, jako by se měla každým okamžikem rozplakat. Co tam pohledává? Unikl jí sten, tak tichý, že ho v tichu v domě nebylo skoro slyšet. Tohle byla strašná chyba. Horší než s těmi talíři. V zajetí paniky jí to pořádně nemyslelo. Jediné, co se jí honilo hlavou, bylo, že ani nezná dívčino jméno.

Případ s časovou kapslí dostává na starost právě detektiv Huldar a je mu jasné, že je to proto, aby zůstal stranou od "opravdové" práce.

Jelikož nehodlá zůstat zahrabaný v kanceláři, tak jako jediný tento případ bere vážně a vyráží do dětského domova za psycholožkou Freyjou, aby mu sdělila svůj profesní názor na tento nález.

Krátce po objevení pouzdra se objeví dvě useknuté ruce, plavající ve vířivce a co je horší, vypadá to, že byly oběti useknuty za živa. Policie však nedostala žádné hlášení o pohřešované osobě, a důkazů z rukou je žalostně málo.

Zanedlouho se objevuje první znetvořené tělo a hned nato další. Policie má plné ruce práce ale nechce se v ničem zbytečně unáhlit. Pouze Huldar s Freyjou mají podezření, že by dopis z časové kapsle neměl být brán na lehkou váhu...


Černá díra je druhou knihou ze třídílné série s detektivem Huldarem a psycholožkou Freyjou. Předchází jí kniha s názvem DNA (recenze zde) která mě bohužel moc neoslovila. Přesto jsem se rozhodla, že další knihu vyzkouším.

Obálka této knihy je stejně nápaditá, jako u předchozího dílu. Nyní je však spisovatelčino příjmení zakryto černou dírou, která vypadá, že vznikla roztrháním obálky. 

Příběh začíná prologem, který se odehrává v roce 2004 a následuje 35 kapitol, které jsou zakončené epilogem. Tyto kapitoly včetně epilogu se odehrávají o dvanáct let později, tedy v roce 2016.

V samotném začátku knihy je výčet všech hlavních hrdinů včetně výslovnosti jejich jmen, což hodnotím jako jedno velké pozitivum. 

Prolog pojednává o osmileté Vace, která je první den v nové škole. Už je dávno po vyučování a ona čeká v zimě před školou, až ji přijede vyzvednout otec. Jelikož otec stále nepřijíždí, tak Vaka požádá svou novou spolužačku, aby si od ní mohla otci zatelefonovat.

Atmosféra v knize byla opravdu mrazivá a to už od prologu. Charaktery hlavních hrdinů jsou opravdu báječně vykresleny, autorce se povedlo jim vdechnout život. Jejich životní příběhy jsou zajímavé a opět se nám o kousek přiblíží nejen jako vyšetřovatelé, ale také jako obyčejní lidé.

Téma, které kniha v podstatě rozebírá je velice citlivé. Vražda nevinného dítěte vždy postihne nejen rodiče, ale také ostatní členy rodiny, včetně přátel. Nenávist může být hmatatelná i po dlouhých letech tak, jako se tomu stalo i v této knize.

V porovnání s předchozí knihou, která mě až tak neoslovila, je Černá díra rozhodně lepší. Postrádá nudné a zbytečně natažené pasáže, což jí rozhodně velice prospělo. Řeší se zde nejen záhada dopisu z časové kapsle, ale také nálezy neznámých obětí. Tyto zdánlivě odlišné případy však mohou být propojené více než se zdá.

Hlavních hrdinů je zde trochu více, ale rozhodně se v nich čtenář nebude ztrácet. Vše je krásně a hlavně srozumitelně popsáno. Autorka příběh nejenže propojila, ale hlavně báječně zamotala a tak čtenář možného pachatele rozhodně lehce neuhádne. Ba co více, troufám si tvrdit, že konečné odhalení bude rozhodně velkým překvapením.

Černá díra se může číst i bez předchozí knihy. Jedná se zde o docela jiný případ a vztah mezi Freyjou a Huldarem je zde krásně nastíněný, včetně toho, co se stalo, že byli sesazeni ze svých předchozích pracovních pozic.

Yrsa Sigurdardóttir přišla se sérií, která se druhým dílem rozhodně zlepšila. Mistrně vybudované postavy spolu s příběhem udržují čtenáře v neustálém napětí. Atmosféra mezi Huldarem a Freyjou je téměř hmatatelná, chvíli velmi dusná a chvíli cítíme nebezpečné jiskření, což celý příběh krásně oživuje. Tyto hlavní postavy sérii opravdu sluší a já jsem velice zvědavá jakým směrem se bude jejich vztah v dalším díle vyvíjet.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství METAFORA,
kde si knihu Černá díra můžete zakoupit.


Název: Černá díra
Série: Freyja & Huldar (2. díl)
Autor: Yrsa Sigurðardóttir
Překlad: Ondřej Duha
Nakladatelství: Metafora
Počet stran: 350
Rok vydání: 2018

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze :) Já od autorky ještě nic nečetla, ale musím říct, že mě její knihy lákají. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak určitě nějakou vyzkoušej, alespoň si uděláš obrázek :-)

      Vymazat
  2. Další kladná recenze a já ji ještě neotevřela. Moc se na ni těším, ale nějak mi nezbývá čas, tak snad někdy. Ale opět jsi další člověk, který mě nakopl, abych ji posunula zase o kousek dopředějc :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je dobře, já jsem opravdu ráda, že byla knížka lepší jak předchozí. Rozhodně se máš na co těšit :-)

      Vymazat
  3. Hezká recenze. Souhlasím, že tento díl byl mnohem lepší než první, ale já byla nadšená z obou. Jsem zvědavá, co si na nás autorka připraví v závěrečném díle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem si všimla, že ty jsi autorčina fanynka :-) Jako za sebe si myslím, že je celkem škoda, že má série jen dva díly. U těch detektivek to tak nebývá, tam se z toho dá vykřesat daleko více, no..

      Vymazat