RECENZE: Všechno je lež | Michelle Sacksová

Občas je důležitější, co zůstalo za námi,
než co máme před sebou


Zpočátku dobrodružný rodinný výlet se mění v napínavou cestu,
která možná nevede zpátky...

Už je to dlouho, co sedmiletá Dolly strávila nějaký čas se svým tátou. Když jí oznámí, že se spolu vydají na velké dobrodružství, je proto úplně nadšená. Konečně budou zase spolu!


První den na cestě je neuvěřitelně vzrušující. Každá zastávka je pro Dolly nový zážitek – mléčné koktejly, nákupy, zábavní park a spousta nezdravého jídla, které jinak nesmí jíst. Navíc má poprvé tátu jen sama pro sebe…

"Jak ti chutná ten Twix?" zeptal se.
Olízla jsem si prsty od čokolády. "Je strašně dobrý."
Táta otevřel okno, vyvěsil ruku a nechal si ji ovívat větrem.
"Není to super zábava?" řekla jsem Clemestě. Voněla burákovým máslem, až jsem měla chuť ji olízat, ale neudělala jsem to.
"Asi jo," odpověděla.
"Proč nejsi nadšenější?"
Pokrčila rameny. "Nevím, kam jedeme. Třeba se mi tam nebude líbit."
"Je to tam úplně nej. Bude se ti tam líbit, a jak!" 

Jenomže jak cestují dál a dál na jih, otec začne být náladový, paranoidní, a občas i trochu děsivý. Zábava se vytratila, domov je daleko a Dolly si už není jistá, jestli se vůbec vrátí zpátky…


Když jsem na začátku loňského roku četla knihu V dobrém i zlém (recenze zde), tak se mi moc líbila. Proto jsem ani na vteřinu neváhala s přečtením další autorčiny knihy. Ovšem mám dojem, že předchozí kniha byla lepší.

Obálka knihy je vyvedena v jednoduchém stylu, který se hodí k příběhu. Ve zpětném zrcátku můžeme vidět mávající dětskou ručku, což k tomuto road tripu pěkně sedne.

Děj se odehrává od soboty do soboty a dané kapitoly jsou nazvány podle dnu v týdnu, ve kterém se odehrávají. 
Jednotlivé kapitoly jsou pak ještě rozděleny na přehledné odstavce.

Kniha je vyprávěna z pohledu malé Dolly, takže i jednotlivá slovní spojení, nebo věty, odpovídají slovníku bystrého sedmiletého děvčete. 
Její nejlepší kamarádka je plastová kobylka Clemesta, se kterou Dolly rozpráví a vedou spolu konverzace ohledně jejich neplánovaného výletu s otcem.

Ze začátku tak můžete být malinko zmateni způsobem vyprávění, ale za chvíli si jistě zvyknete a příběh si pak lépe vychutnáte. 
Co ze začátku působilo poněkud divně je vlastně výhodou celé knihy. Dětská upřímnost, ale zároveň nespoutaná fantazie, jsou prvky, které onomu vyprávění dodávají lepší šťávu. 

Přesto se však nejedná o knihu, ze které byste si sedli na zadek hned ze začátku. Od prvních stran je docela jasné, co stojí za neplánovaným výletem otce s malou dcerkou a později se nám ono podezření pouze potvrzuje.
¨
Chvílemi jsem měla u čtení pocit, že by se děj dal shrnout velice jednoduše: jedou, jedou až dojedou. Nicméně, i když se nejedná o příběh, ve kterém by akce střídala reakci, tak se jedná o knihu nabitou velkou dávkou emocí.
V podstatě se jedná o silný, emočně vypjatý příběh, který vás donutí přemýšlet nad spoustou věcí.

Toto rodinné drama bylo zvláštní. Byla to jízda, při které jsem tušila, jak asi dopadne a zároveň jsem neměla problém od knihy odejít. Na druhou stranu si mě vyprávění malé Dolly nakonec jakýmsi způsobem získalo. 

Strach z toho co bude a co bylo, byl doslova hmatatelný, stejně tak jako vykreslení postav. Dolly jakožto zvídavá holčička se autorce povedla, stejně jako tatínek.  

V podstatě chápu, proč tato kniha moc čtenářům neučarovala. Sama jsem s ní měla malinko problém a místy mi přišla opravdu táhlá a zdlouhavá, i když má jen pár stránek.
Přesto si myslím, že si Dolly s Clemestou zaslouží popřemýšlet nad jejich příběhem a nezatracovat tuto jednoduchou, ale opravdu silnou knihu.


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
kde si knihu Všechno je lež si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.




Název: Všechno je lež
Autor: Michelle Sacksová
Překlad: Milan Lžička
Nakladatelství: Grada
Edice: Cosmopolis
Počet stran: 264
Rok vydání: 2020
Vydání první

6 komentářů:

  1. V poslednom čase som čítala práve knihy z pohľadu detí a boli absolútne úžasné. Ten vnímavý detský svet je fascinujúci a autori sa s tým vedie skutočne vyhrať, takže z tohto pohľadu by ma táto kniha lákala, ale zas na druhej strane...neviem, ja tie road tripy moc nemusím, a k tomu sa bojím, ako to s tou malou nakoniec dopadne...fú, ale aspoň mám rozhľad a viem o ďalšej celkom zaujímavej knihe :)
    Super recenzia!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O malou se bát nemusíš :-) Ony ty knihy jsou z těch dětských pohledů takové jiné. Zdají se mi takové silnější.
      Děkuju za komentář! :-)

      Vymazat
  2. Mě osobně odradilo právě vyprávění z pohledu malého dítěte. Když ale vidím, jak to všichni chváli, uvažuji, že bych se po knize ještě podívala. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, vyprávěna tak jednoduše, jako např Pokoj od Emmy Donoghue :-)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze! A tohle vypadá jako dost originální čtení. Alespoň podle popisu mi přijde, že jsem nic podobného nikdy nečetla a vypadá to i poměrně jako velké psycho a děsivé počtení. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Je to jedna z těch knih, které jsou silné už jen díky tomu dětskému vyprávění.

      Vymazat