RECENZE: Strom splněných přání | Jenny Gladwell

Příběh, který zahřeje víc
než hrnek čokolády


Jane se podařilo prorazit jako investigativní novinářka. Její přítel Simon se ale nedokázal smířit s tím, že je úspěšná a práci se věnuje víc než jemu. 

Blížící se Vánoce jí jen připomínají, že zůstala úplně sama. Její šéfce je jasné, že by potřebovala změnit prostředí, a tak ji vyšle do Norska na cestu organizovanou pro zástupce tisku a blogery. 

Má napsat článek o tradici, která se váže k úniku norského krále před nacisty. Za to, že mu Anglie poskytla azyl, posílá Norsko každý rok vánoční strom do Londýna. 

Na Jane čekají fjordy, norská zima, luxusní hotely a skvělé jídlo. A také pár zajímavých mužů, jeden starý příběh a rada: Když vás potká láska, chytněte ji a pevně držte!

Tu reportáž Jane navrhla její šéfka Nadine. "Navrhla" byl ovšem eufemismus; Nadine nenavrhovala, spíš přikazovala. 
Včera jakoby nic vplula k Jane do kanceláře a hodila jí na stůl tiskovou zprávu:
"Pojedeš do Norska podívat se, jak a kde se kácí vánoční strom, co máme každý rok na Trafalgarském náměstí," oznámila jí Nadine. "Naprosto luxusní služebka."
"To chceš, abych psala o nějakým stromu?" pronesla nevěřícně Jane. "To smrdí spíš jako propagační článek," poznamenala, načež Nadine pozvedla své elegantní obočí. "Jenom si říkám," pokračovala, teď už opatrnějším tónem a diplomaticky, "jestli bych radši neměla zůstat tady. Chci se pustit do něčeho nového. Mám spoustu nápadů..."
Nadine si ji dlouze změřila přes brýle.
"Chci, aby sis dala pauzu," promluvila konečně. "Po měsíci, jaký máš za sebou, by to udělal každý. Protože ale vím, že to u tebe nepadá v úvahu, tak tě zkrátka posílám do Norska, abys napsala reportáž o stromu. Kromě dovolené je to to nejlepší, co můžeš udělat."
Jane vzala do ruky tiskovou zprávu a dala se do čtení.
"A hlavně," pokračovala Nadine, "kolik luxusních pobytů novináři spadne do klína, když píše pro nudný, seriózní list? Představ si plápolající krb, koš s dobrotami a horkou vanu..."


Strom splněných přání je knihou, ze které na vás dýchne vánoční atmosféra a tak je vhodná nejen na předvánoční období, ale milovníky Vánoc příjemně zahřeje i nyní, v tomto sychravém počasí. Tak se pojďte pomalu naladit na nejkrásnější svátky v roce.

Obálka je velice povedená a už na první pohled si člověk zatouží vzít teplé ponožky, uvařit horkou čokoládu a zachumlat se spolu s knihou do teplé deky.

Uvnitř knihy se ukrývá celkem 31 kapitol, které na nás přenesou do mrazivého Norska.

Autorka si pro nás také připravila okořenění příběhu ve formě vzpomínek na dávnou lásku, která se odehrála na konci druhé světové války. 

Spolu se střípky z minulosti a vyprávěním vzpomínek, se staneme součástí romantického příběhu, který jistě zaujme nejednu čtenářku. Spolu s Jane se tak vydáme pátrat po indiciích, které nám pomohou rozluštit tento tajemný příběh.

Strom splněných přání je romantický příběh, odehrávající se převážně v Norsku.
Novinářka Jane má po rozchodu stále zlomené srdce a i přes to, že se pomalu blíží nejkrásnější svátky v roce, tak není zrovna v náladě na to, aby si Vánoce patřičně užila. 

I když ji šéfka pošle na služební cestu, ze které by bylo mnoho lidí nadšených, tak Jane to cítí přesně opačně a tuto cestu vnímá pouze jako nutné zlo. Je přesvědčená o tom, že si v Norsku odkroutí to, co musí a vrátí se zpátky domů.

Na seznamu pozvaných jsou nejen různí bloggeři, ale také Phillip Donnelly, hvězda, ze které si sedne na zadek každá žena a on si je toho patřičně vědom, takže jejich náklonosti využívá přesně podle svého gusta. 
Jane, které dělá společnost fotograf Ben, je z chování Phillipa patřičně rozhořčená a to ještě netuší, co všechno si pro ni osud přichystá. 

Autorka si pro tento příběh chytře vybrala prostředí mrazivého Norska, které už samo o sobě dokáže vykouzlit příjemnou zimní atmosféru. Jenny se popisů okolní krajiny zhostila opravdu se ctí a tak není těžké, se při čtení doslova přesunout na místo, kde se každý rok vybírá ten nejkrásnější vánoční strom. 

I když je příběh samotný poměrně předvídavý, tak to vůbec nevadí. Autorka si pro nás alespoň připravila ozvláštnění ve formě pátrání po minulosti, kde jsou v hlavních rolích Thomas a Marit. Přiznám se, že tato linka se mi opravdu líbila a sama jsem byla zvědavá, jak nakonec příběh mladých milenců skončí. 

Co však byla v tomto příběhu škoda, byl fakt, že ani jeden z hlavních hrdinů mi nedokázal přirůst k srdci natolik, abych se nedokázala od knihy odtrhnout. Nebýt historické linky, tak by se jednalo o poměrně obyčejný příběh. 

I přes větší množství postav jim autorka nedokázala vdechnout život a vytvořit z nich skutečné lidi. Jejich charaktery byly poměrně ploché, místy docela černobílé a tím pádem postavy působily jednodušším dojmem. 

Strom splněných přání je přesto poměrně příjemnou romancí, u které si čtenář hezky odpočine a dokáže se naladit na vánoční atmosféru nejen díky prostředí zasněženého Norska. Myslím, že jeho přečtení rozhodně nebudete litovat. 


Za zaslání recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Cosmopolis,
knihu Strom splněných přání si můžete zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.






Název: Strom splněných přání
Autor: Jenny Gladwell
Překlad: Kateřina Tomcová
Nakladatelství: Cosmopolis
Počet stran: 272
Rok vydání: 2020
Vydání první



 

2 komentáře:

  1. Ahoj Jani, to vypadá na zajímavou knihu, možná bych o jejím přečtení pouvažovala, ale určitě bych si ji dala spíš v prosinci.. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Proč si nepřečíst vánoční knihu na přelomu srpna/září :)) Důležité je, že se ti líbila.

    OdpovědětVymazat