Falešný román | Magdalena Mintová

Když je váš tatínek bohatý a dává, 
proč toho nevyužít?


Ema Studená je rozmazlenou mladou ženou, jelikož ve svých 27 letech nejenže žije stále u svého otce, ale nemusela se v životě ani moc snažit. Tatínek jí platí všechny výdaje, nepřispívá na domácnost ani nechodí do práce.

Doma mají veškerý servis, takže úklid nebo vaření je pro ni sprostým slovem. Její jedinou zábavou je vymetání obchodů a utrácení otcových peněz.

Aby dal Emě otec alespoň na chvíli pokoj, tak začne pracovat na svém románu. Ovšem není psaní jako psaní a tak Ema předstírá, že pilně pracuje a přitom si zaznamenává do deníku, jak jsou k ní všichni strašně nespravedliví.

„Hele, já vím, co si naši usmysleli, a sám se za ně cítím trapně, ale…“
začal, jenže v tu chvíli toho ve mně bylo prostě moc, a to doslova, a já jsem
se zlomila v pase a dostala to všechno ze sebe. Rovnou do jezírka. Takto
můj žaludek ovládly ještě tři křeče, zatímco Albert na mě zděšeně civěl.
Myslela jsem, že horší už to nebude, jenže v místě, kde jsem jezírko
„zasáhla“, se najednou začali hemžit koi v domnění, že je někdo krmí. Není
to snad nějaký psychedelický sen coby následek včerejší prohýřené noci?
napadlo mě při pohledu na dění v jezírku. Málem bych vrhla ještě jednou,
kdyby Albert nepromluvil.
„Nevěděl jsem, že ti to je až tak nepříjemné,“ řekl chladně.

Jednoho dne se jí však všechno vymstí. Otec její deník najde a přečte si o nejen o sobě spousty zajímavých poznatků. A to byla poslední kapka! Rozhodne se, že dcerunku naučí, co to znamená starat se o sebe sám. Vystěhuje ji proto z domu, zablokuje kreditní karty a uhradí nájem na měsíc, aby se měla Ema od čeho odpíchnout. 

To je však pro Emu šok a co teprve, když se dozví, že její byt stojí měsíčně sumu, kterou v životě nemůže dát dohromady!


Vážení přátelé, tato kniha by mi téměř unikla, ale loni jsem ji zaregistrovala u Bunburistky, která o ní moc hezky psala. Co vám budu povídat, na knihu mne nalákala a tak jsem se konečně dostala k jejímu přečtení. 

Obálka knihy je poutavá a souvisí s dějem v knize, tedy psaním onoho falešného románu. 
Děj knihy se odehrává v průběhu tří měsíců, tedy od března do května a je psán formou deníkových zápisků.

Začátek knihy je v poměrně kostrbatý a hlavní hrdinka je opravdu rozmazlená až na půdu, což se čtenářovými nervy pořádně zamává. Doporučuji se však nad své silné negativní pocity nad hlavní hrdinkou povznést a vytrvat.
Úsměvné chvíle ve strastiplné cestě za osamostatněním se, na sebe nenechají dlouho čekat a nesnesitelná Ema se pomalu stává snesitelnější.

Mírným negativem je také jistá rozvleklost. Myslím si, že by knize prospělo menší proškrtání, jelikož se autorka občas poněkud opakuje a příběh postrádá dynamiku. Přesto však ve čtenáři vzbuzuje jistou dávku zvědavosti, zda se Ema nakonec dokáže postavit na vlastní nohy.

Tato humorná kniha má za cíl čtenáře především pobavit a vyplnit volný čas nenáročnou knihou, u které si báječně odpočine. Zároveň nám nenásilnou formou předkládá fenomén dnešní doby a to fakt, že se dnešní mladí lidé před třicítkou drží hesla "dokud máma funí, tak zůstanu u ní."

Jelikož se jedná o první díl ze strastiplné cesty za osamostatněním se, tak je potřeba počítat s tím, že se Ema zas až tak nevyvíjí po charakterové stránce a děj se mílovými kroky rozhodně dopředu nesune.
Autorka si v podstatě vytvořila jen jakýsi nástin a seznámila nás s okolními postavami. Předpokládám proto, že ta správná jízda vypukne až v pokračování. Nevím, zda je toto rozhodnutí šťastné, nicméně já si rozhodně pokračování nenechám ujít.

Celkově je kniha opravdu poutavě napsaná a dobře se u ní pobavíte. Rozhodně je vhodná pro teplé letní večery u kterých si s touto knihou skvěle odpočinete. Doporučuji hlavně ženám kolem třicítky, myslím si, že přesně pro ně je určena.
Tato mladičká spisovatelka mne celkem překvapila, rozhodně se od ní máme v budoucnu na co těšit.




Název: Falešný román
Série: Falešný román (1. díl)
Autor: Magdalena Mintová
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 272
Rok vydání: 2017

6 komentářů:

  1. Hodně o téhle knize slýchávám, ale stále nevím zda se do ní pustit. Tak ještě uvidím, kdy mě zláká k přečtení.:)

    OdpovědětVymazat
  2. O téhle knize jsem už také slyšela a musím říct, že mě docela zaujala. Četla jsem, že je přirovnávána k Bridget Jonesové, takže pokud je to pravda, není co řešit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K Bridget bych ji zrovna nepřirovnala, v podstatě spolu nemají téměř nic společného a při čtení tě spojitost s ní zrovna nenapadne. Nic to však nemění na tom, že pokud tě láká, tak bys ji měla vyzkoušet. Je to perfektní lehké letní čtení :-)

      Vymazat
  3. Knihu jsem zaregistrovala díky poutavé obálce, ta je skvělá. Ovšem zda by mě oslovila, nevím, ale vedu ji v paměti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je potřeba počítat s tím, že se nejedná o nějakou hlubokomyslnou literaturu, ale opravdu jen takovou oddychovku :-)

      Vymazat