Psí poslání | W. Bruce Cameron

Žádný pes tu není jen tak.

Jeden pes se může narodit i několikrát za sebou, aby mohl lépe chápat člověka. Toho jednoho jediného, toho svého...

Hlavní hrdina knihy Psí poslání si tento fakt zažije sám na vlastní kůži.
Jeho psí start na tomto světě nebyl zrovna ideální. Narodil se jako toulavé štěně a se svou matkou a sourozenci žil nějaký čas v doupěti na břehu potoka do té doby, než byli všichni odchyceni a odvezeni do jakéhosi improvizovaného útulku, který vedla Seňora spolu se svými pomocníky. 
Bohužel našemu psímu kamarádovi osud nebyl zrovna nakloněn a tak po nějaké době odchází z tohoto světa.

Když se narodí po druhé je z něj krásný čistokrevný retrívr. Díky tomu, že si pamatuje věci, které se udály v minulém životě se našemu štěňátku podaří uprchnout. 
Nalezne jej řidič kamionu, který ho však nechá v kabině a jde na snídani. Venku je parné léto a život našeho psího kamaráda opět visí na vlásku. 
Díky velké dávce štěstí si jej všimne neznámá žena, která jej z rozpáleného pekla zachrání a vezme s sebou domů. A tam na něj čeká ON. 

... V životě jsem nezažil nic tak úžasného, jako když mě z bezesného spánku probudila tekoucí voda. Žena stála nade mnou a stříkala na mě z láhve chladivou tekutinu. Oklepal jsem se rozkoší a otevřel tlamičku, abych se napil tak, jak jsem byl zvyklý z napáječky na dvoře.
Opodál stál cizí muž a on i žena se na mě soucitně dívali.
"Myslíte že bude v pořádku ?" zeptala se žena.
"Řekl bych, že ta voda mu pomohla," odpověděl muž...

Ethan je malý osmiletý chlapec a má z pejska, kterého mu maminka dovedla domů velikou radost.  Psík dostává jméno Bailey a je Ethanovou pravou rukou. Dovádějí spolu celé dny a Bailey se učí, jak se stát dobrým psem. 
Bailey provází Ethana celým dětstvím, prakticky spolu rostou a nehnou se od sebe ani na krok. Jeho psí přítel je s ním také v pubertě, prožívá s ním dobré i špatné dny.
Ovšem čas je nemilosrdný a po době, kdy se mezi chlapcem a psem vytvořilo pevné pouto Ethan odchází na univerzitu a Bailey tento svět opouští.

Když se Bailey narodí po třetí zjišťuje, že je z něj Německý ovčák a ještě ke všemu se nyní narodil jako psí dáma. Je to pro něj velký šok, zvlášť když si uvědomí, že opustil svého milovaného Ethana. 
Nemá na nic chuť, v hlavě se mu honí spousta myšlenek a cítí se zoufalý. 
Přesto se sebere a vpřed ho žene jeho touha. 
Touha opět spatřit svého milovaného pána.


Psí poslání je knihou, kterou znají snad všichni, kteří se alespoň trochu v knižním světě orientují. Oprášil ji hlavně stejnojmenný film, který přišel do kin začátkem února.
Přiznávám, že i já jsem podlehla okolí a tak jsem ještě začátkem února letěla do knihkupectví, abych ji měla připravenou doma k přečtení.

Obálka této knihy je naprosto úžasná. Kouká z ní krásný zlatý retrívr a já jsem se do knihy zamilovala už na první pohled.
Kniha disponuje celkem 32 kapitolami a závěrem nechybí ani autorovo poděkování.
Co se mi v knize strašně líbilo byly siluety různých ras psů u každé nové kapitoly.

Příběh statečného psa, který se snaží dostat stůj co stůj ke svému milovanému páníčkovi jistě dostane každého pejskaře. Jedná se o naprosto skvělou knihu, ve které spousta lidí pozná i svého psího přítele. 
Kniha je vyprávěna -ich formou a vypravěčem je již zmíněný Bailey.
Kniha na necelých tři sta stranách dokáže čtenáře pobavit, ale také rozbít srdce na kousky, aby ho zase pomaličku skládala dohromady.
Už dlouho se mi hlavou nehonily spousty myšlenek a snad v životě jsem u knihy neplakala tak, jako u téhle. Ale víte co ? Stálo to za to ! 

Styl, jakým autor píše je velice lehký, spolu s poutavým příběhem tvoří opravdu dokonalý příběh. Když k tomu všemu připočteme krátké kapitoly, tak nám vyjde kniha, kterou sice přečteme za jedno odpoledne, ale stopa, jakou v nás zanechá bude rozhodně stát za to.
Celý příběh je dynamický, opravdu se čtenář při čtení nemá šanci nudit. V knize doopravdy neexistují hluché a nezáživné části.

Vyprávění z psího pohledu je originální a celou knihu krásně ozvláštnilo. Pocity, ať už štěstí nebo bezmoci, které Bailey zažíval byly doopravdy věrohodně popsány a já jsem se do příběhu tak vžila, že jsem vše s naším psím přítelem prožívala naplno. Dokonce byly chvíle, kdy jsem v příběhu viděla i svého vlastního psího miláčka.

Za zmínku určitě stojí také samotný autor, který stejně jako Ethan dostal svého prvního psa, když mu bylo osm a také měl pocit, že se k němu jeho psí miláček časem opět vrátil.

Všem, kteří knihu ještě nečetli a váhají, zda číst či nikoliv doporučuji jednoznačně ano, určitě si ji přečtěte. Pokud jste pejskař, tak je to snad povinností. Určitě se ale musíte připravit na to, že není moc dobré číst knihu na veřejnosti a nezapomeňte na krabici papírových kapesníčků, budete je určitě potřebovat.

Za sebe můžu říct, že jsem knihu rozhodně nečetla naposledy a určitě se s přítelem ráda podívám také na film.

Portál Srovname.cz Vám případně poradí, kde nakoupíte knihu Psí poslání nejlevněji.



Název : Psí poslání - série Psí poslání (1. díl)
Autor : W. Bruce Cameron
Překlad : Renáta Tetřevová
Nakladatelství : Ikar
Počet stran : 280




A co vy ? Četli jste tuto knihu, nebo Vás zaujala ? 
Máte v plánu si ji přečíst ? 

Neváhejte a o svůj názor se podělte v komentářích :-)

12 komentářů:

  1. Pěkná recenze, ale mě popravdě knížka trošinku zklamala. Nevím proč... ale viděla jsem film, bulela jak želva v kině, zbožňuju celý ten příběh, ALE... čekala jsem to samé i u knížky a bohužel jsem to zatím nenašla. Je pravda, že jsem teprve na začátku Bayleiho druhého života, ale prostě to není úplně to, co jsem čekala. První život byl super, jenže u druhého jsem se nějak zasekla. Nesedlo mi to ozpěvování různých hovínek a pachových žlázek. Možná jsem prostě čekala moc, představovala jsem si něco jiné a teď se mi nelíbí, že to tak není. Nebo možná prostě nejsem dostatečný pejskař (jsem spíš kočičí máma než psí :)) nebo prostě teď nejsem správně naladěná na psí příběh, když stresuju ze školy.. nevím.. a doufám, že až to dočtu, tak svůj názor na knížku změním. Moc moc moc chcu, aby se mi líbila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě upřímně mrzí, že tě kniha až tak neoslovila a zdá se ti zbytečně rozvláčná. Třeba jsi nevychytala správný čas ke čtení, doufám, že se to všechno zlomí a nakonec budeš ráda, že jsi knihu četla :-)
      Já sama mám naopak obavy z filmu, abych z něj nebyla zbytečně zklamaná, tak jako občas bývám. Mně právě v knize myšlenkové pochody Baileyho seděly, díky tomu mi přišel celý příběh autentičtější.

      Vymazat
  2. Knížka mě zaujala a mám ji napsanou na svém "must have" seznamu. Film jsem neviděla, jen ukázku a už ta mě doslova a do písmene dostala. Opravdu povedená recenze! :) Teď mám akorát pocit, že si ji musím pořídit hned :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Za sebe můžu určitě doporučit, tak snad se ti bude taky líbit, až se k ní dostaneš :-)

      Vymazat
  3. Výborná recenze :) Film jsem ještě neviděla, knihu ještě nečetla, ale moc ráda bych se do ní co nejdřív pustila :) Knížka mě hodně láká a pejsky mám ráda, takže ideální kombinace :) Zrovna jsem dočetla Záchrannou pouť o muži, který zachránil třicet tisíc psů. A o to větší mám chuť na Psí poslání :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Záchrannou pouť jsem nečetla, ale určitě se na ni mrknu :-) Jinak opravdu doporučuji kapesníčky, já jsem doslova prořvala pomalu poslední třetinu knihy ;-)

      Vymazat
  4. Krásná recenze! :)
    Rozhodně mám tuto knižní sérii v plánu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Taky hodlám pokračovat a pořídit si i Psí cestu, tak snad to bude stejně dobré, jako Psí cesta :-)

      Vymazat
  5. Na túto knihu sa už chystám v niektorej výzve, kde má byť hlavným hrdinom zviera. U nás sa to volá Psia duša a už som po nej mrkala, presne kvôli obálke lebo ja a psy, môže byť. Nedávno som dočítala Dalajlámovú mačku a áno, spokojnosť, hoc je to trošku viac kniha na premýšľanie. Teraz bol môj synovec na Psiu dušu zo školy v kine a prišiel s tým, že celkom dobrý film. A že sa smial na tom, ako dievčatá na konci plakali, tak som sa mu snažila vysvetliť, že nie takto... že ak bude nabudúce nejakú chcieť zbaliť, že práve toto je vhodný film, aby ju mohol potom v náručí utešovať. Ale teraz nevysvetlíš, musí do toho ešte dospieť. Puberťák.
    Každopádne, navnadila si ma ešte viac, už ju mám zapísanú v mojom zozname Prečítať!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu Ali, obálka je vážně skvělá :-) Ale opravdu je potřeba počítat s tím, že s největší pravděpodobností ti ukápne i nějaká ta slzička.
      Já jsem strašně ráda, že si ke mně kniha našla cestu, je to zase něco jiného, číst takhle z pohledu psíka. Na film jsem sama zvědavá, doufám, že se mi bude líbit a nebudu z něj zklamaná.
      A se synovcem si netřeba lámat hlavu :-) On na to časem přijde sám, jak správně balit holky :-)

      Vymazat
  6. Já jsem četla celou knížku a teda brečela jsem u toho stejně jako u filmu ;D. Je to super knížka a celkově příběh taky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem film neviděla. Raději se na něj ani nechystám, poslední dobou špatně snáším, když u filmu nebo knihy brečím :-)

      Vymazat